PAPIGA BARABAND (Polytelis swainsonii)

MUŽJAK I ŽENKA

BARABAND
(Polytelis swainsonii)


Barabandi spadaju u grupu australskih planinskih papiga. Svojom efektnom obojenošću, mirnoćom i povjerljivošću, za papige sasvim ugodnim glasom, nedostatkom navike da grizu drvene predmete te lakoćom pripitomljavanja i učenju ljudskog govora stekli su značajno mjesto u ulozi kućnog pernatog ljubimca. Svatko tko ga bar jednom vidi bude osvojen njegovom pojavom. Zbog svega toga se često nalazi u uzgajalištima, u kućama, kao i na izložbama ptica. Jedna je njegova, ne i najbolja, karakteristika da s vremena na vrijeme bude "indisponiran", odnosno da bezvoljno stoji ili čak čuči u jednom uglu naštapiću. Na prvi pogled, kod neupućenih, odaje dojam bolesne ptice. Ali nakon par dana on je ponovno u svom elementu, kao da ništa nije bilo.
Veličina barabanda iznosi 40 cm, a u prirodi ga nalazimo između Novog Južnog Walesa i sjeverne Viktorije u Australiji.
Osnovna boja perja barabanda je zelena. Na potiljku se proteže lagana plavkasta nijansa. Čelo, vrat i obrazi su mu žarkožute boje, a ispod nje na prsima je crvena zona. Perje na donjoj strani repa je crvenkasto. Kljun je crvenkast, neoperjani uski kožni krug oko oka je siv, iris narančastožute boje a noge su sive.
Ženka je bez crvenih i žutih obojenih zona perja. Područje lica je svijetloplavkastozeleno, grlo i vrat su sivo zeleni, bedra narančatožuta, a iris žut.
Mlade ptice su boje perja kao ženka, samo što im je iris smeđi. Mladi mužjaci dobivaju boju odraslih ptica nakon 6 - 9 mjeseci.
Prirodna staništa su im područja uzduž vodenih tokova, lokacije s eukaliptusovim bušom i travnate savane s pojedinačnim drvećem.
Zadržavaju se u jatima, rjeđe u parovima. Izvan sezone parenja formiraju velika jata. U mjesecu rujnu, prije sezone razmnožavanja, nije rijetkost vidjeti jata samih mužjaka. Nakon sezone razmnožavanja formiraju se porodićne grupe sastavljene od 2 do tri para s mladim pticama izleženih te godine. Hrane se u rano jutro i kasno poslijepodne. Za vrijeme hranjenja, za razliku od većine papiga nisu plašljivi. Nakon što se nahrane, odlaze u malim grupama na pojilišta. Hrane se uglavnom na podu, gdje jedu sjemenje raznih trava. Nedostatak hrane na području na kojem borave može uzrokovati migraciju ptica, ali najčešće migraciju uzrokuju vremenski uvjeti. Lete s velikom lakoćom te mogu prevaliti velike udaljenosti. Let im je brz i pravolinijski, a prati ga njihovo stalno oglašavanje. Oglašavaju se kao nimfe ali znatno dubljim glasom. Kad se hrane na drveću, oglašavaju se laganim cvrkutima.
U prirodi se hrane raznim sjemenjem, sjemenjem trava, čičkom, različitim bobicama, voćem, cvijetnim pupoljcima i nektarom. Rado će u doba žetve posjetiti polja žitarica ili stočne hrane , gdje sakupljaju zrna žita.
Sezona razmnožavanja u prirodnim uvjetima traje od rujna do prosinca. Kod udvaranja mužjaci nakostriješe perje na glavi, zauzmu uspravan stav, uz njihanje glave. Krila rašire stojeći ispred ženke, a rep periodično skupljaju i šire. Za gnijezda najradije izabiru šupljine u deblu ili rupe u granama eukaliptusovog drveća uz vodene tokove, po mogučnosti na što većoj visini. Gnijezda oblažu malim komadićima pretežno trulog drveta u koje ženka snese 4 do 6 jaja. Dimenzije barabandovih jaja su 28,7 x 23,3 mm. Na jajima leži samo ženka.
U uvjetima kućnog uzgoja i držanja barabandi se ubrajaju u podnošljivo mirne papige. Vrlo se brzo adaptiraju na krletku ili leterku. Mnogo je teži i kompliciraniji slučaj ako se nabave sveže uvezene ptice iz prirode. Bez problema se drži i nekoliko parova jedan pored drugoga u susjednim leterkama. Kod njih je uzajamni utjecaj grupe veoma jako izražen. Kod uzgoja treba biti pažljiv jer su barabandi osjetljivi na infekcije te probavne probleme (strah ili stres mogu biti uzrok).
Najbolje ih je držati u parovima ili malim grupama u vanjskim leterkama dimenzije 5 x 1 x 1,5 , zaštićenim od zime i propuha.
Hranimo ih mješavinom sjemenja sastavljenom od suncokreta, pšenice, zobi, svetlice, različitih vrsta prosa te sjemenja korova. Obavezno uz sjemensku hranu dodavati voće, zelen, i povrće, posebno mrkvz, jabuku i šipak. Za vrijeme uzgoja treba osigurati i jajčanu hranu.
Uzgoj u udomaćenim uvjetima se redovito postiže. Uzgoja sezona poćinje u ožujku. Nakon parenja ženka polaže 4 do 6 jaja čija inkubacija traje 20 dana. Trideset i pet dana nakon izlijeganja mladi počnu napuštati kućicu, a nezavisnost steknu nakon 50 dana. Za gniježdenje najradije izabiru šuplji drveni panj promjera 20 cm i visine 60 cm ili kućicu dimenzije 18 x 18 x 60 cm. Ulazni otvor treba biti promjera 8 cm. Moguće je da jedan par izvede i dva legla u toku jedne uzgojne sezone. Ženka obično postaje spolno zrela prije mužjaka, a mužjak tek nakon dvije godine.

NAŠE PAPIGE






PAPIGA TIGRICA



PAPIGA TIGRICA






ROZENKOLIS STANDARD






ROZENKOLIS ŽUTI (lutino)



 


NIMFE ŠARENE

 




NIMFA PERLA



 

PAPIGE NIMFA


 





MALE ALEKSANDRE


MALE ALEKSANDRE PAR

NAŠE EGZOTIČNE PTIČICE

GOLD AMANDINA


KANARINAC MOZAIK



JAPANSKI GALEBIĆ
NA PRODAJU 50 KN KOM








KANARINAC INTEZIVNO ŽUTI

KANARINAC INTEZIVNO CRVENI




DIJAMANTNA ZEBA












ŠPICOREPA AMANDINA







GOULD AMANDINA






JAPANSKI GALEBIĆ








AUSTRALIJSKA ZEBICA

 

NAŠE GRLICE I GOLUBOVI

EGZOTIČNI GOLUBIĆI I GRLICE
DIJAMANTNI GOLUBIĆ ŠARENI

NUBIJSKA GRLICA BIJELA

 






DIVLJA ŠUMSKA GRLICA


DIJAMANTNI GOLUBIĆI




NUBIJSKA GRLICA CRVENA

 

NAŠA UKRASNA PERAD










NAŠA PERAD





Š A B O




ŠABO PAR



ŠABO CRNI-ŠPRICANI PIJETAO

ŠABO PAR ŽUTI

ŠABO PAR

ŠABO PAR



S E L B R I H T


SELBRIHT PAR ZLATNI



SELBRIHT ZLATNI PAR



SELBRIHT PAR



ZLATNI SELBRIHT PAR



ZLATNI SELBRIHT




RUANSKA PATKA







RUANSKE PATKE



RUANSKE PATKE PAR



RUANSKE PATKE


RUANSKE PATKE



RUANSKE PATKE





KINESKA LABUDASTA GUSKA




KINESKE LABUDASTE GUSKE


KINESKE LABUDASTE GUSKE


 

ELIZABETINA PATKA


ELIZABETINE PATKE DVA PARA


ELIZABETINE PATKE 2 PARA



ELIZABETINE PATKE DVA MUŠKA I ŽENKA



P A U N




PAUN I PAR ZLATNIH FENIKS




MOŠUSNA PATKA MUŽJAK



J A P A N S K A S V I L E N K A S T A K O K O Š


JAPANSKA SVILENA KOKOŠ ŽENKA



JAPANSKA SVILENA KOKOŠ MUŠKI










B I S E R K A ( M O R K A )



BISERKE




P A U N





PAUNICA




PAUN