ČINČIL A KAO KUĆNI LJUBIMAC

ČINČILA
Chinchilla lanigera
Kako su činčile nočne životinje, idealne su za zaposlene obitelji koje su kod kuće tek u večernjim satima. Velike su razlike u karakteru svake pojedine činčile. Ima nježnijih i mirnijih, ali isto tako i pravih malih dominantnih harambaša. Izuzetno su inteligentne životinje. životni vijek im je oko 15 godina.
Domovina činčila su južnoameričke Ande. početkom 20. stoljeća dopremljene su u SAD i Kanadu gdje postaju omiljeni kućni ljubimci. U Europu dolaze tek sredinom dvadesetog stoljeća.


Zbog izuzetno gustog krzna, ne preporuča se držati kavez sa činčilama na temperaturi višoj od 25 stupnjeva. Treba izbjegavati propuh i izravnu sunčevu svjetlost. Kako sečinčile danju odmaraju, kavez treba biti na mirnom mjestu. Kavez treba površinom biti što veći, a kako se činčile vole penjati, bilo bi dobro da je visok. Kavez nikako nebi trebao biti plastični, ker će gačinčila pregristi. Isto vrijedi i za posude za hranu i vodu. U kavez se stavlja kućica kako bi činčila imala svoj mir. U kavez se stavlja stelja za činčile koja se redovito čisti. U kavez svakako stavite i grančice voćaka (jabuke, kruške, lješnjaka) za grickanjei kupovne "grickalice" te igračke. Jednom do dva puta tjedno priuštite svojoj činčoli kupku u pijesku (specijalan pijesak za činčile).


Činčilama treba dati dosta vremena da se prilagode. Kada im prvi puta pristupate, krečite se polako, govorite tiho da ih ne prestrašite. Dopustite prvo da vas malo ponjuši. Stavite ruku u kavez i pričekajte da vaša činčila otkrije novu "granu" za penjanje. Možete postaviti i par grožđica tako da se činčila mora popeti kako bi ih dohvatila. Nakon nekoliko dana činčila bi se trebala priviknuti na vašu ruku. Nakon toga otvorite kavez i potaknite ju da vam se popne na rame.Nagradite je grožđicom. Ukoliko je želite primiti nemojte je vući i dizati za krzno, nego je lagano obuhvatite rukama. Činčila obožava pijesak za kupanje, pa ukoliko se ne želi vratiti u kavez, stavite pijesak u zdjelu u koju će odmah uskočiti. Tako je možete prenijeti u kavez. Nikako ju nemojte agresivno loviti.



Činčilama ponudite gotovu hranu za činčile, sijeno,listove radića, maslačka, jabuku, suho voće, marelicu... te obavezno vodu. Najbolje ih je hraniti navečer kada su budne i aktivne.


Opčenito, dobro održavane činčile imaju vrlo malo zdravstvenih problema. Ukoliko primijetite promjene u gustoći izmeta, ako mjestimično nedostaje krzna te ako su oči vodenaste, bilo bi dobro kontaktirati veterinara. Isto vrijedi ako se vaša činčila ponaša drukčije nego ste naviknuti, ako spava i po noći, previše miruje, ne uzima hranu...
Činčila je zdrava kada:
- Aktivna je i živahna
- Ima bistre i sjajne oči
- Ima gusto krzno
- Ima dobar apetit
- Ima normalnu stolicu
- Ima suhu njuškicu
Činčila se može razmnožavati sa šest mjeseci, ali je bolje pričekati do jedne godine. Prosječno se činčila razmnožava tri puta godišnje te okoti 1 do 4 mladunca. Gravitet traje 109 - 120 dana.
Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živjeti same.Tada vi za njih postajete "druga" činčila. Ukoliko žive od mladosti u društvu s drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile s novom jedinkom, jer tada znaju biti vrlo agresivne. Nemojte ostavljati činčilu s drugim ljubimcima, čisto iz razloga da u igri ne povrijede činčilu.